Centrul pentru consiliere și asistență a copiilor cu tulburări din spectrul autist

Descriere

Centrul pentru consiliere și asistență a copiilor cu tulburări din spectrul autist oferă un cadru sigur, cald și profesionist pentru copiii diagnosticați cu TSA și pentru familiile acestora. Activitățile centrului includ evaluare psihologică, terapie comportamentală, consiliere parentală și programe de stimulare cognitivă și socială, adaptate nevoilor fiecărui copil. Scopul nostru este sprijinirea dezvoltării armonioase și integrarea în comunitate, cu respect pentru ritmul și potențialul fiecărui copil.

Scopul centrului

Scopul serviciului social ” Centrul de Consiliere si Asistenta  a copiilor cu tulburari din spectrul autist ” este de a  oferi interventii de recuperare individualizate specifice persoanelor cu tulburare de spectru autist si  consilierea familiilor/reprezentantilor legali ai acestora.

Misiunea

Centrul de Consiliere și asistență a copiilor cu tulburări din spectrul autist este o componentă funcțională a Serviciului de recuperare, de prevenire a separării copilului de familie și servicii de zi și  oferă  intervenții  de recuperare individualizate specifice persoanelor cu tulburare de spectru autist și consilierea familiilor/reprezentanților legali ai acestora.

Categoria de beneficiari

Beneficiarii serviciilor sociale acordate în ,,Centrul de Consiliere si Asistenta a copiilor cu tulburari din spectrul autist,, sunt  copii cu o tulburare din spectru autist ce prezinta documente ce atesta diagnosticul de autism sau tulburari asociate .

Beneficiarii indirecti sunt parintii/reprezentantii legali ai acestora.

Condiții de admitere în centru

Acte necesare:

Bilet de trimitere de la medicul specialist; Cerere prin care se solicita integrarea copilului in programul de recuperare, de catre parinti; Copie a certificatului de incadrare intr-un grad de handicap (daca detine); Copie certificat nastere, copie dupa BI/CI al parintilor.

Criterii de eligibilitate:

  •   

Admiterea în centru

măsura frecventării centrului se stabileste la cererea parintilor prin dispozitia de frecventare emisa de directorul executiv. Părinții copilului/reprezentanții legali ai acestuia se pot adresa direct centrului pentru a solicita admiterea sau cazul poate fi referit de Serviciul de Asistență Socială din cadrul Consiliului local din Drobeta Turnu Severin.

Contractul de furnizare de servicii este încheiat de seful / coordonatorul centrului cu părinții, dacă copilul are părinți și nu există prevederi contrare de ordin legislative, sau în lipsa acestora cu reprezentantul legal al acestuia; modelul acestuia fiind anexă a prezentului regulament.

Modalitatea de stabilire a contribuției beneficiarului: copiii cu autism și părinții/reprezentanții legali beneficiază de serviciile oferite, în mod gratuit.

Serviciile oferite

Centrul de consiliere și asistenta a copiilor cu tulburări din spectrul autist asigura servicii de:

  • logopedie: intervenții logopedice pentru stimularea apariției limbajului expresiv (speech prompt therapy) și corectarea sunetelor în cazul copiilor cu dislalie/dispraxie de limbaj;
  • terapii specifice diagnosticelor clinice stabilite în funcție de vârsta cronologica a beneficiarului și de nivelul sau de dezvoltare (ABA , PECS , TEACCH , GRUPURI DE SOCIALIZARE , etc.);
  • consiliere psihologica : familiile sunt instruite sa devina parteneri activi în actul terapeutic continuând la domiciliu activitățile cuprinse în programul personalizat de intervenție. De asemenea își însușesc strategii diverse de management comportamental astfel încât sa poată gestiona situațiile de „criza comportamentala” ale copiilor în familie, scoală etc.;
  • terapie ocupațională : intervenții ce vizează recuperarea abilitaților de motricitate fina și a coordonărilor motorii;
  • kinetoterapie : intervenții ce vizează recuperarea neuromotorie , diminuarea stereotipiilor motorii și a stărilor de agitație psihomotorie , instruirea familiei pentru continuarea activităților specifice salii de kinetoterapie și la domiciliu etc.

Activități

Activitățile ce se desfășoară pentru realizarea acestor servicii sunt:

  • evaluarea copiilor la includerea în programul de recuperare;
  • întocmirea planului de intervenție și a  programului personalizat de intervenție;
  • oferirea intervenției de specialitate;
  • consilierea familiei;
  • reevaluări periodice realizate de fiecare specialist;
  • informarea comunității, a unităților școlare și medicale despre existenta acestui serviciu.

Sediul centrului

Adresa: Drobeta-Turnu Severin, Splai Mihai-Viteazu nr 4-6

Telefon:

E-mail:

Sef centru: Laurențiu Gigi Bogorobiță