Descriere
Caminul pentru Persoane Varstnice Strehaia isi desfasoara activitatea din data de 01.01.2015 in conformitate cu prevederile Legii nr. 17/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind asistenta sociala a persoanelor virstnice. Ordinul ministerului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 29/2019, pentru aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea servicilor sociale destinate persoanelor varstnice si Legii asistentei sociale nr. 292/2011.
Caminul se afla intr-o cladire a Complexului pentru Servicii Sociale Strehaia si are o capacitate de 35 locuri. Beneficiarii au acces la curtea interioara care este amenajata cu gazon, arbori fructiferi si ornamentali, foisor dotat cu banci si mese, capela in care se oficiaza serviciu religios ortodox. Caminul este amplasat la parter si etajul 1. La parter sunt: camera control acces, 4 dormitoare, 2 camere de zi, birouri administrative, vestiar pentru personal, un spatiu pentru depozitarea materialelor igenico-sanitare. La etajul 1 sunt 5 dormitoare, 3 camere de zi cabinetul medical, biroul asistentului social, biblioteca si arhiva unitatii. Dormitoarele sunt dotate cu 4 paturi, 4 noptiere, 4 dulapuri pentru imbracamine si incaltaminte si grup sanitar propriu. Camerele de zi sunt dotate cu 2 canapele si 2 fotolii, aer conditionat, televizoare tip plasma, masa si 6 scaune. Beneficiarii au acces la toate spatiile commune.
Cazarea persoanelor admise se face in 9 dormitoare (camere de locuit) cu respectarea dorintelor beneficiarilor sau apartinatorilor, in functie de sex, varsta, grad de rudenie, familii, religie, stare de sanatate, afinitatii, etc.
Asigurarea alimentatiei beneficiarilor. Caminul asigura fiecarui beneficiar trei mese pe zi si doua gustari, servirea mesei se face atit in camerele de zi, cat si in dormitoare in functie de starea de sanatate. Meniul zilnic si programul de servire a mesei sunt afisate, meniurile saptaminale sunt diversificate, respectind numarul de calorii si incadrarea in alocatia zilnica de hrana ( 16.60 lei/zi) si sunt stabilite de o comisie din cadrul complexului. Mancarea este preparata zilnic, proaspătă fiind hiposodat corespunzătoare afectiunilor unor categorii de beneficiari.
Asistenta medicala. Cabinetul medical este dotat conform standardelor, cu: canapea de consultatii, birou, dulap pentru pastrarea medicamentelor uzuale, dulap cu cheie pentru pastrarea medicamentelor psihotrope, tensiometru, termometre, glucometre, etc. Toti beneficiarii asigurati sunt inscrisi la medic de familie din orasul Strehaia, iar cazurile sociale sunt in grija medicului unitatii. Complexul are contract cu un medic psihiatru si un medic de recuperare medicala, acestia deservesc si Caminului pentru Persoane Varstnice Strehaia.
Centrul dispune de adaptari specifice pentru persoane cu dizabilitati : intrarea in unitate este prevazuta cu rampa si balustrada, in anumite bai exista dispozitive pentru persoane cu incadrare in grad de handicap.
Amplasarea centrului permite utilizatorilor acces liber la toate serviciile si facilitatile comunitatii : exista cai de acces circulate de mijloace de transport in comun in directia unitatii noastre.
Centrul este racordat la reteaua de curent electric, la reteaua de apa si dispune de un sistem propriu si eficient de termoficare (centrala proprie).
Scopul centrului
- Asigurarea un mediu prietenos și stabil în ceea ce privește confortul bio-psiho-social al beneficiarului, ce va permite acestuia să se manifeste activ și să-și dezvolte capacitățile individuale creative;
- Asigurarea asistenței medicale, a îngrijirii de care persoanele vârstnice au nevoie, a asistenței sociale;
- Îmbunătățirea și actualizarea continuă a serviciilor oferite beneficiarilor din cadrul căminului, conform standardelor specifice de calitate.
Misiunea
Misiunea centrului este aceea de a îmbunătăți viața beneficiarilor, persoane vârstnice, de a le asigura un mediu prietenos și stabil, care sa le permită valorificarea potențialului și abilităților de care dispun.
Categoria de beneficiari
Beneficiarii căminului sunt persoane vârstnice aflate în situații de risc.
Principiile pe care se fundamentează activitatea căminului
- Îmbunătățirea continuă a calitătii serviciilor.
- Respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului;
- Prevenirea și combaterea discriminării;
- Egalizarea șanselor;
- Protecție împotriva neglijării și abuzului;
- Libertatea de a alege și controlul asupra propriei vieți, a serviciilor și formelor de suport de care beneficiază;
- Solidaritatea socială;
- Confidențialitatea;
- Cooperarea și parteneriatul;
- Subsidiaritatea, potrivit căreia, în situațiile în care persoana sau familia nu își poate asigura integral nevoile sociale, intervin colectivitatea locală și structurile ei asociative și complementar, statul;
- Abordarea integrată;
- Abordarea centrată pe persoană în furnizarea de servicii;
- Egalitatea de tratament;
Condiții de admitere în centru
Acte necesare:
- Copie dupa actul de identitate al beneficiarului;
- Copie dupa certificatul de naștere, de căsătorie sau de deces al soțului/soției;
- Copie certificat handicap (daca este cazul);
- Copie cupon de pensie;
- Raport ancheta sociala
- Analize medicale (sânge, coproparazitologic, hepatita B,C, analiza pulmonară);
- Adeverință de la medicul de familie din care să rezulte că nu suferă de boli contagioase și este apt pentru colectivitate).
Criterii de eligibilitate
Admiterea în cămin se realizează în baza unui dosar personal care este analizat de Comisia de admitere, ce funcționeaza la nivelul Direcției generale de asistență socială și protecția copilului Mehedinți, cu respectarea procedurii de admitere. În situația aprobării cererii, comisia emite o decizie de internare, semnată de Directorul Executiv al Direcției generale de asistență socială și protecția copilului Mehedinți și se încheie un contract pentru acordare de servicii sociale.
Criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor de servicii de îngrijire în cămin sunt:
- domiciliul in judetul Mehedinti;
- pensionar sau implinirea varstei legale de pensionare;
- starea de sanatate;
- lipsa locuintei si a posibilitatii de a-si asigura conditii de locuit pe baza resurselor proprii;
- lipsa veniturilor proprii sau venituri insuficielte pentru asigurarea ingrijirii necesare;
- necesitatea ingrijirii medicale permanente;
- sustinatorii legali sau lipsa acestora si eventuala relatie cu acestia.
- Hotarirea de admitere /respingere a cererii solicitantului sau reprezentantului legal se ia de catre Comisia de admitere, pe baza unui punctaj acordat pentru fiecare dintre criteriile de eligibilitate mentionate.
Conform Hotărarii Consiliului Județean Mehedinți nr. …/…. privind stabilirea costului mediu lunar de întreținere și a cuantumului contribuției lunare de întreținere datorate de beneficiarii căminelor pentru persoane vârstnice din cadrul Direcției generale de asistență socială și protecția copilului Mehedinți, costul mediu lunar de intretinere al persoanei varstnice pentru anul 2025 este de … lei/luna.
Admiterea în centru
Admiterea beneficiarilor în cămin se face în baza deciziei de internare de către Comisia de admitere în căminele pentru persoane vârstnice.
Serviciile oferite
- evaluare;
- găzduire;
- îngrijire;
- protecție;
- ocrotire;
- asistență medicală;
- asistență socială;
- consiliere psihologică;
- activități de socializare și reintegrare socială.
Sediul centrului
Adresa: Strehaia, str. Tudor Vladimirescu 101
Telefon:
E-mail:
Sef centru: