Denumirea serviciului social : Centrul de asistență și protecție a victimelor traficului de persoane.
Descrierea activităților desfășurate și a metodologiilor de lucru utilizateȘ
Centrul de asistență și protecție a victimelor traficului de persoane, este organizat și funcționează în subordinea Direcției generale de asistență socială și protecția copilului Mehedinți, prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 25/28.02.2011, ca serviciu public fără personalitate juridică.
Centrul de asistență, protecție și reabilitare socială a victimelor traficului de persoane este organizat și funcționează în baza Legii 678/2001 privind prevenirea și combaterea traficului de persoane, a Regulamentului de aplicare a acestei legi, a Ordonanței de Urgență nr. 79 din 14 iulie 2005 pentru modificarea și completarea Legii nr. 678/2001, precum și a Normelor interne de organizare și funcționare.
Centrul asigură la cerere cazare temporară, hrană precum și asistență medicală, psihologică, juridică și socială victimelor traficului de persoane și are o capacitate de 6 locuri.
Primirea unei persoane în centru se face la cererea scrisă a victimei, aprobată de directorul Direcției generale de asistență socială și protecția copilului Mehedinți, pe bază de contract de asistare care va conține datele de identificare ale victimei. Datele vor fi stabilite pe baza documentelor de identificare.
La intrarea în centru, victima este primită de către șeful centrului sau un alt specialist anume desemnat și i se vor aduce la cunoștință drepturile și obligațiile pe care le are pe toată perioada șederii în centru. În acest sens se va semna și un contract de asistare. După semnarea contractului de asistare, victima este familiarizată cu personalul și structura centrului, spații, dotări, și va face cunoștință cu celălalte persoane asistate.
Încă din acest moment se impune crearea unui climat în care persoana asistată să aibă încredere în specialiștii centrului cu care aceasta intră în contact, aceștia deținând abilități specifice, precum și o pregătire specială în lucrul cu victimele traficului de persoane.
Fiecare persoană cazată în centru va fi tratată cu solicitudine de personal, fără discriminări de rasă, sex, vârstă sau religie, precum și cu respectarea confidențialității în ceea ce privește viața privată și identitatea personală.
Durata în timp estimată : nedeterminată.
Data de la care funcționează centrul : 16 februarie 2004
Sediul de la care se organizează serviciul social :
Sediul este la Direcția generală de asistență socială și protecția copilului Mehedinți, Str. Mareșal Averescu nr. 14, Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți
Aria de desfășurare a activității : județul Mehedinți
Categoria de beneficiari: victimele traficului de persoane – persoane adulte.
Modalități de selectare a beneficiarilor : victimele traficului de persoane sunt referite centrului de o altă instituție (I.P.J. Mehedinți, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, A.N.I.T.P., sau alte instituții implicate in prevenirea si combaterea traficului de persoane).
Modalități de implicare a beneficiarilor în activitățile desfășurate : Beneficiarii serviciilor se implică activ în elaborarea planului propriu de reintegrare și în activitățile centrului astfel :
- În elaborarea planului: după prima schiță elaborată de personalul centrului, victima este consultată cu privire la aceasta, la fel se întâmplă cu planul intermediar și cel final. Victima este implicată astfel în propriul plan de reintegrare socio-profesionala și reintegrare în familie.
- Cu privire la activitățile centrului ( de administrare, de recreere, culturale, etc ), victima este implicată și în acestea. Spre exemplu curățenie în cameră ( administrativ ), vizionarea de emisiuni TV (recreere
- Persoana asistată mai este implicată și în acțiuni de grup (ex. curățenie generală, jocuri interactive ) pentru socializare.
Modalități de control periodic al calității serviciilor : prin monitorizarea permanentă a rezultatelor obținute în reintegrarea socio-profesională a victimei precum și reintegrarea în familie
Modalități periodice de control al gradului de satisfacție a beneficiarilor : discuții libere pe tema calității serviciilor, chestionare pe această temă.
Resurse umane pentru realizarea serviciului social:
Studiisuperioare | Studiimedii | |
Personal angajat cu contract individual de munca | 3 | 1 |
Functionari publici | – | – |
Personal remunerat sub orice alte forme | – | – |
Voluntari | – | – |
Total | 3 | 1 |
Din care personal cu atribuții administrative | 1 | – |
Date tehnice referitoare la unitatea de asistență socială prin care se acordă serviciul:
- în cazul unității care asistă persoanele la sediul acesteia:
- condiții de cazare, numărul de persoane/dormitor = 2 persoane /dormitor
- condiții de petrecere a timpului liber: .vizionarea de emisiuni la TV activitate de recreere prin lectura si activitati practice;
- condiții de comunicare cu exteriorul: prin vizite ale membrilor familiei, in funcție de orarul centrului;
- condiții de servire a mesei: in incinta centrului, in bucataria din dotarea centrului
- alte condiții în funcție de tipul de servicii de asistență socială acordate: Acompanierea la unitatea școlară a persoanei asistate, acolo unde este cazul
- grupurile sanitare: 2 la maxim 6 persoane asistate;
- lavabou la maxim 6 persoane asistate;
- 1 duș/cada la maxim 6 persoane asistate;
- condițiile de preparare și servire a hranei: in bucătăria centrului, aceasta fiind dotata cu aragaz, frigider
- în cazul unității care asistă persoanele la domiciliul acestora:
- frecvența intervențiilor, numărul de vizite/săptămână in funcție de cererile persoanei asistate sau a membrilor familiei;.
- posibilități ale persoanei asistate de comunicare cu alte persoane asistate sau cu familia: comunicarea intre persoanele asistate exista, deoarece acestea sunt asistate in același centru, cu membrii familiei , la cererea acestora sau a persoanei asistate,.
- posibilități ale persoanei asistate de comunicare cu unitatea de asistență socială: prin intermediul telefonului , prin intermediul instituțiilor din rețea, la sediul D.G.A.S.P.C. Mehedinți,
- condiții de transport al mesei: conform normelor
- operativitatea intervenției: in funcție de natura cazului.
Rezultatele preconizate ale activității: asistenta, protecția si reabilitarea socio-profesionala a victimelor traficului de persoane.
Efectele benefice ale activității la nivelul comunității:
- Modalitățile de informare a comunității privind activitățile și rezultatele acestora: La nivelul comunitații, prin intermediul unitatilor școlare, centrul desfasoara activitati de informare si prevenire , in scopul combaterii fenomenului traficului de ființe umane
- Alte comentarii privind activitatea desfășurată: campaniile desfasurate in cadrul unitatilor școlare si la nivelul comunitații, sunt desfasurate si in prezenta mass-media, facand cunoscuta in acest fel publicului larg activitatile centrului.
Puncte tari ale centrului: imagine solidă, utilitatea centrului – vine în întâmpinarea victimelor traficului de persoane, eficiența lucrului în echipă, pregatirea profesională a angajaților.
Puncte slabe ale centrului: lipsa personalului de specialitate care să asigure continuitatea programului de lucru.
Adresa: Str. Mareșal Averescu nr. 14, Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți
Telefon: 0252319266, 0252324460, 0252328658
E-mail: directie@dgaspcmh.ro
Șef centru: Ovidiu Cernescu